Pod levhartími stromy

Článek z Botswany v časopisu Příroda 12/2013

Text a foto: František Brzák, www.fbphoto.cz

Levharta skvrnitého (Panthera pardus) jsem poprvé spatřil spíš náhodně – v roce 2011 v jednom z národních parků Keni. Tady byl ovšem obklopen asi třiceti auty plnými turistů a během pěti minut zmizel v hustém porostu. O dva roky později jsem za touto nádhernou šelmou vyrazil cíleně do turisty mnohem méně navštěvované Botswany.

Nalezeni podle kořisti

V září, na nějž byla naplánována naše cesta, jsou mladí levharti obvykle zhruba tři měsíce staří. Levhartí samice obývají menší teritorium než samci, teritoria jednotlivých zvířat se přitom mohou překrývat. Vybraná oblast je vždy nedaleko vodního zdroje, protože mládě potřebuje často pít. Navíc k vodě každodenně přichází i nejčastější kořist, kterou je v těchto místech antilopa impala (Aepyceros melampus). Obecně jsou ovšem levharti nesmírně přizpůsobiví a v subsaharské Africe patří na jejich jídelníček více než 90 zvířecích druhů.

V Botswaně jsem navštívil celkem tři oblasti a k mému štěstí jsme zde vždy měli možnost pozorovat levhartí rodiny opakovaně téměř každý den. Vybírali jsme příhodné lokality vždy kolem vody a průvodce mi poradil, že snadněji než šelmu vystopujeme někde na stromě vytaženou impalu. A skutečně, ve všech třech případech jsme levharty našli díky jejich kořisti. Zkrátka tam, kde visí na stromě impala, nebude daleko levhart.

Na dosah

Když levharty objevíte, závisí vše další na trpělivosti, dobrém světle a pohotovosti. Levhartí kotě je jako každé mládě neposedné a na jednom místě nevydrží déle než 30 minut. Starostlivá matka je velmi blízko, ne dál než 20 metrů. Pozorování a fotografování probíhalo i v noci a jednou jsem byl velmi zaskočen. Zastavili jsme v místě, odkud jsme ve dne pozorovali leopardího samce v koruně stromu. Na svém předchozím místě však nebyl. Menší baterkou jsem kontroloval okolí našeho vozu a najednou ze tmy zasvítily oči na mohutné kočičí hlavě. Samec ležel se vztyčenou hlavou asi jen dva metry ode mne v suché trávě. Choval se naprosto uvolněně a světlo baterky ani nepravidelné intenzivní výboje externího blesku ho nijak neznepokojovaly. Vypadal sice jako přerostlý plyšák, ale nutkání nafotit jej pěkně od země mi průvodce s úšklebkem okamžitě rozmluvil. Pohled do levhartích očí z bezprostřední blízkosti mi i tak zůstane dlouho vryt do paměti.

 

 

0
Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Spamový kód-doplňte prosím příklad. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fotogalerie Tanzanie-2014
Fotogalerie Keňa-2012
Fotogalerie Keňa-2011
Fotogalerie Maskarény
Fotogalerie Srí Lanka
Fotogalerie Borneo
Fotogalerie Indonésie
Fotogalerie Indie – Jim Corbett
Fotogalerie Vlha
Fotogalerie Dravci
Fotogalerie Bavorský les
Fotogalerie CZ
Fotogalerie Florida
Fotogalerie Kostarika-Panama
Fotogalerie Galapágy
Fotogalerie Tobago
Fotogalerie Brazil-Amazonie
Fotogalerie Brazil-Pantanal
Fotogalerie Austrálie
Pantanal – království papoušků a jaguárů / díl druhý /
Pantanal – království papoušků a jaguárů / díl první /
Nové kalendáře na rok 2018.
Expedice Kolumbie díl druhý.