Holub růžový

Nejvzácnější a nejvíce ohrožený pták na světě je Pink Pigeon – Holub růžový

/ vědecký název Columba Mayery /

A právě to byl cíl naší poslední expedice. Holub růžový je jeden z největších holubů – délka až 35 cm, hmotnost 380 gramů. Barva peří – tělo růžové, křídla hnědá. Jeho potravou jsou pupeny a výhonky rostlin a stromů, různé menší plody a semena. V dostupných článcích a literatuře jsou dnešní stavy tohoto vzácného holuba odhadovány na počty asi 320 ks ve volné přírodě a do 80 ks v odchovech v zoologických zahradách. Naše poznání je však jiné a hlavně velmi varující.

Holub růžový nežije na několika ostrovech souostroví Maskarény, hlavně na ostrově Mauricius. Pokusy o navrácení do volné přírody na tomto ostrově vždy končí neúspěšně a jedinci se většinou nedožijí více než 2 měsíců. Důvodem je jeho velká důvěřivost, kácení o odlesňování porostů na ostrově a hlavně potlačená přirozená schopnost k hledání potravy. Ile aux Aigrettes tento malý ostrůvek v Indickém oceánu má rozlohu pouze 840 m/2 a je vzdálen asi 1 km od pobřeží Mauricia. Ostrov se stal vlastně přísně chráněnou rezervací a poslední lokalitou Holuba růžového.

Setkali jsme se s několika místními ochránci přírody a všichni se bohužel shodují v názoru na výskyt Holuba růžového. Nikde jinde se již nevyskytuje, pouze na tomto ostrůvku Ile aux Aigrettes. Osobně jme ho prošli téměř celý a já jsem jich zahlédl asi 9 ks. Na tento ostrov si musíte předem domluvit a zakoupit speciální povolení. Z důvodu možného zavlečení pro holuba nebezpečných predátorů jako pes, kočka, krysa atd. se k převozu musí použít pouze jedna prověřená loď. Počet návštěvníků, kteří tento ostrov denně navštíví je v současné době omezen na 80. Na ostrově musíte chodit organizovaně vždy s průvodcem.

To je samozřejmě pro fotografa velice nepohodlné a nezáživné. Občas jsem jako sešel z trasy, občas jsem se jako někde zapomněl, jen proto abych co nejlépe mohl nafotit tohoto velmi ohroženého holuba. Po celém ostrově jsou rozmístěny krmítka, kde se holub uměle přikrmuje a samozřejmě tím mu i zaniká jeho přirozená schopnost si obstarávat potravu samostatně. Dalším velkým problémem jsou jeho hnízda. Je to vlastně jenom pár posbíraných klacků bez jakéhokoli pevného základu. Tyto hnízda bohužel často při větších větrech nevydrží a jsou shozena včetně vajec, nebo mladých ptáků.

Místní rezervace je dotována státem, celý ostrov střeží školení ochránci ale výsledky jsou velmi, velmi skromné. V roce 1990 bylo spočítáno celkem 9 ks volně žijících Holubů růžových !!! V letošním roce jich bylo jich bylo spočítáno 32 ks. / jak jsem již uvedl – já jsem jich viděl 9 / Tato čísla jsou hodně varující a pevně věřím, že se místní vládě a ochráncům přírody podaří tento mírně vzrůstající trend výskytu tohoto krásného holuba udržet. / pozn. autora. Všichni víme jak dopadl pták DODO – blboun nejapný, který je symbolem okolních ostrovů /

Text a foto: František a Ilona Brzákovi

Foto č. 1 z galerie: Holub růžovýFoto č. 2 z galerie: Holub růžovýFoto č. 3 z galerie: Holub růžovýFoto č. 4 z galerie: Holub růžový

Foto č. 5 z galerie: Holub růžovýFoto č. 6 z galerie: Holub růžovýFoto č. 7 z galerie: Holub růžovýFoto č. 8 z galerie: Holub růžový

Foto č. 9 z galerie: Holub růžovýFoto č. 10 z galerie: Holub růžovýFoto č. 11 z galerie: Holub růžovýFoto č. 12 z galerie: Holub růžový

0
Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Spamový kód-doplňte prosím příklad. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fotogalerie Tanzanie-2014
Fotogalerie Keňa-2012
Fotogalerie Keňa-2011
Fotogalerie Maskarény
Fotogalerie Srí Lanka
Fotogalerie Borneo
Fotogalerie Indonésie
Fotogalerie Indie – Jim Corbett
Fotogalerie Vlha
Fotogalerie Dravci
Fotogalerie Bavorský les
Fotogalerie CZ
Fotogalerie Florida
Fotogalerie Kostarika-Panama
Fotogalerie Galapágy
Fotogalerie Tobago
Fotogalerie Brazil-Amazonie
Fotogalerie Brazil-Pantanal
Fotogalerie Austrálie
Pantanal – království papoušků a jaguárů / díl první /
Nové kalendáře na rok 2018.
Expedice Kolumbie díl druhý.
Expedice Kolumbie díl první.