Harpyje Pralesní

/ Harpia harpyja /

Živí se malými dětmi místních obyvatel ?

Zapomeňte na elektrický proud, internet, signály mobilních operátorů obchody a jakékoli pohodlí. Jste v Amazonii ! Amazonská nížina má přibližnou rozlohu 5 milionů km/2 a největší řeka Amazonka / v místním jazyce Rio Amazonas nebo Solimoes / je dlouhá 7 020 km. A tady právě žije ona – neviditelná, silná, rychlá a nebezpečná Harpyje Pralesní. Fotografií z volné přírody tohoto krásného orla je poskrovnu / u nás asi žádná / a to byl i hlavní cíl naší výpravy.

Harpyje mi způsobem lovu velmi připomíná
našeho Jestřába lesního. Dokáže velmi rychle a obratně zaútočit ve spleti větví a korun stromů a její úspěšnost dopadení kořisti je velmi vysoká. Jak jsme si všimli opice,
které jsou hlavní kořistí tohoto dravce z ní mají panickou hrůzu a některé nejsou schopny ani před ní utéci. Dokonce i jindy velmi pomalý lenochod se asi 3 x zrychlí.
Průměrná váha Harpyje pralesní je 9 kg a její hlavní kořistí jsou opice, lenochodi, vačice leguáni, hadi prostě všechno co žije v jejím okolí. Bohužel je schopná napadnou a
zabít i malé dítě místních obyvatel. Proto Harpyje – tento název pochází z řecké mytologie kde Harpyje byla divoká okřídlená zrůda s velkými drápy, supím tělem a lidskou
tváří. K lovu je velmi dobře přizpůsobena ,zrak má asi 8x silnější než člověk, její pařáty připomínají větší lidskou ruku a drápy jsou dlouhé až 12 cm. Jsou to vlastně
dýky. I v hustých korunách pralesa dokáže být velmi rychlá až 90 km/hod.

Ptali jsme se místních obyvatel na oprávněnost nebezpečí pro malé děti a všichni nám potvrdily že
je to pravda. Samozřejmě s úbytkem těchto dravců se tyto případy stávají pouze ojedinělé a nejvíc v nedostupných a hustých lokalitách kde žijí hlavně indiánské kmeny.
I z tohoto důvodu se nedoporučuje turistům cestovat odlehlými částmi amazonie s malými dětmi. Hnízdo si staví ve výšce asi 30 metrů a pro případné fotografování se musí
použít horolezecká technika a zkušený nejlépe místní doprovod. To je i asi jediná možnost kdy můžete tohoto krásného dravce zahlédnout – v době krmení. Jinak je šance mizivá.
Reprodukční schopnosti jsou velmi malé v průměru vyvedou 1 mládě za 3 roky. Jak jsem zjišťoval přímo na místě hodně fotografů kteří přijeli nafotit Harpyji Pralesní
skončí v Manausu v zoologické zahradě aby alespoň něco domu přivezli.
Nám se to však povedlo !_DSC7683

Text a foto : Brzák František, Brzáková Ilona

 

0
Please follow and like us:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Spamový kód-doplňte prosím příklad. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fotogalerie Tanzanie-2014
Fotogalerie Keňa-2012
Fotogalerie Keňa-2011
Fotogalerie Maskarény
Fotogalerie Srí Lanka
Fotogalerie Borneo
Fotogalerie Indonésie
Fotogalerie Indie – Jim Corbett
Fotogalerie Vlha
Fotogalerie Dravci
Fotogalerie Bavorský les
Fotogalerie CZ
Fotogalerie Florida
Fotogalerie Kostarika-Panama
Fotogalerie Galapágy
Fotogalerie Tobago
Fotogalerie Brazil-Amazonie
Fotogalerie Brazil-Pantanal
Fotogalerie Austrálie
Pantanal – království papoušků a jaguárů / díl druhý /
Pantanal – království papoušků a jaguárů / díl první /
Nové kalendáře na rok 2018.
Expedice Kolumbie díl druhý.